Magyarország

Koronavírus járvány

Forrás: Nemzeti Népegészségügyi Központ

Mintavétel

Fertőzött

Gyógyult
A vizsgálatról

Miért jó, ha részt vesz a vizsgálaton?

A koronavírus teszt elvégzését követően a kórelőzmény és a vizsgálat eredménye alapján meg tudjuk mondani Önnek, hogy az elmúlt időszakban már átesett-e a betegségen, vagy jelenleg is zajlik a betegsége tünetmentesen, vagy az ön szervezete nem termelt még kimutatható mennyiségű ellenanyagot a vírus ellen.

A vizsgálatot egészségügyi szakemberek végzik, ujjbegyből vett vérből.

Az elvégzett vizsgálatokról a leletet 20 perc múlva vagy email-ben kapják meg ügyfeleink.

A szűrés Kecskemét belvárosában, Kecskemét Piaristák tere 7. sz. alatt ( a fogorvosi ügyelet mellett ) történik.

img
A COVID-19 tünetei

Melyek a tipikus tünetek?

Kérdések

Gyakran Ismételt Kérdések

 • Általános információk
 • Mik a tünetei az új koronavírus által okozott megbetegedésnek?
 • Hogyan terjed az új koronavírus?
 • Betartandó óvintézkedések
 • A COVID-19 kezelése
 • Érdekességek a SARS-CoV-2 vírusról
 • Milyen fertőtlenítőszert válasszunk a koronavírus elleni védekezéshez?
 • Élelmiszerbiztonsági tanácsok a lakosság részére a koronavírus járvány idején.

Általános információk

A WHO február 11-én az ideiglenes 2019-nCoV után nevezte el a vírust SARS-CoV- 2 névre, az általa okozott fertőző betegség neve COVID–19 lett. Az új koronavírust (SARS-CoV-2) Kínában azonosították 2019 végén. Az általa okozott betegséget COVID-19-nek (COVID: coronavirus disease - koronavírus okozta megbetegedés 2019) nevezik.

Mik a tünetei az új koronavírus által okozott megbetegedésnek?

Az újfajta koronavírus okozta megbetegedés leggyakrabban enyhe tüneteket okoz. Leggyakrabban előforduló tünetek: láz, köhögés, légszomj, izomfájdalom és fáradékonyság, de megfigyelték a szag- és ízérzés elvesztését, különféle bőrtüneteket is. Ritkábban súlyos kórforma alakulhat ki, ami tüdőgyulladással, heveny légzési elégtelenséggel, vagy akár szepszissel (vérmérgezés), keringési vagy több szervi elégtelenséggel járhat. Idősebbeknél illetve azoknál a betegeknél alakul ki gyakrabban súlyos, akár életveszélyes állapot, akik valamilyen krónikus alapbetegségben (magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegség, cukorbetegség, májbetegség, légzőszervi betegség, daganatos betegség) szenvednek.

Hogyan terjed az új koronavírus?

A vírus elsősorban szoros érintkezés esetén, vagy cseppfertőzéssel terjed.  Köhögéssel, tüsszentéssel, kilégzéssel kerül a környezetbe, majd a közelben tartózkodó másik emberre. Fertőzött felületek és tárgyak megérintésével a vírus a kézre kerülhet, az arc, a száj, az orr érintésével bejuthat a szervezetbe.

A tünetek megjelenése előtt, a lappangási idő alatt is terjedhet. A lappangási idő 2 és 14 nap között is lehet. Ez azt jelenti, hogy könnyebben és így gyorsabban terjedhet, mivel az emberek tovább képesek terjeszteni egymás között a betegséget, még mielőtt megtudnák, hogy valójában már betegek és megfertőződtek.

Betartandó óvintézkedések

Az új koronavírus járvány terjedésének megelőzése érdekében az alábbi óvintézkedések betartása szükséges:

 • Mosson kezet rendszeresen és alaposan, legalább 20 másodpercig szappannal és folyóvízzel, vagy tisztítsa meg alkoholos kézfertőtlenítővel!
  • -hazaérkezés után
  • -ételkészítés előtt és közben
  • -étkezés előtt
  • -WC használatot követően
  • -tüsszentés, köhögés, orrfújás után
  • -beteggel érintkezés előtt és után
  • -állatokkal vagy állatok ürülékével való érintkezés után

Szemhez, szájhoz, archoz ne nyúljon, illetve csak kézmosást követően!

Szellőztessen rendszeresen!

Otthonában tisztítsa a gyakran megérintett felületeket rutinszerűen(például: asztalok, ajtókilincsek, villanykapcsolók, fogantyúk, íróasztalok, WC-k, csapok, mosogatók és mobiltelefonok)!

Kerülje a nagy tömeget,zárt légterű helyiségeket!

Kerülje az érintkezés betegekkelaki köhög, tüsszög, lázas – legyen bármilyen okból a betegsége (influenza, bakterális fertőzés, egyéb)!

Köhögéskor, tüsszentéskor használjon papírzsebkendőtamit használat után azonnal dobjon el! Amennyiben erre nincs lehetősége, ne kezébe köhögjön illetve tüsszentsen, hanem behajlított kar könyökhajlatába!

Amennyiben Ön beteg, tartson távolságot másoktól!

 • -tartózkodjon a másokkal történő szoros fizikai érintkezéstől
 • -lehetőleg használjon külön WC-t és mosdót
 • -használjon külön étkészletet
 • -használjon külön törülközőt

Csak akkor használjon maszkot, ha légzőszervi tünetei vannak(köhögés, tüsszentés), ezzel védje a környezetében lévőket!

A COVID-19 kezelése

Nincs ismert specifikus antivirális kezelés.

Hatékony vakcina egyelőre még nem létezik, de nagy erővel folyik világszerte a koronavírus ellenszerének és az oltóanyagának fejlesztése. Bár ha sikerül is azt néhány hónap alatt előállítani, a biztonságossági és hatékonysági vizsgálatok legalább egy évet vesznek majd igénybe. Az új SARS-CoV-2 koronavírus-fertőzés ellen védekezni a hagyományos védekezési módszerekkel, alapvető higiéniai szabályok betartásával, önkéntes elkülönüléssel és gyakori kézmosással, alkohol- és hidrogén peroxid tartalmú fertőtlenítőszerek használatával lehet.

Érdekességek a SARS-CoV-2 vírusról

Kínai kutatók szerint a vírusok folyamatosan mutálódnak, de a legtöbb változás csekély hatással van a vírus viselkedésére. Más mutációk megváltoztathatják a biológiai tulajdonságokat, lehetővé téve számukra, hogy alkalmazkodjanak a különböző környezethez. A vírusfejlődés valószínűleg megtörtént a különböző személyek közötti átadás során. Február 19-én azonban a hatóságok azt jelentették, hogy a vírus legfrissebb megfigyelése alapján nem találtak mutációt, mert a különféle koronavírusminták genomszekvenciája majdnem azonos.

Március elején a Pekingi Egyetem és a sanghaji Pasteur Intézet kutatói a koronavírusról azt állapították meg, hogy a járvány kitörése alatt a SARS-CoV-2 két vírustörzsre vált szét, és az egyik törzs sokkal agresszívebb a másiknál.

Március 5-én járványügyi kutatók szerint a SARS-CoV-2, a COVID–19 betegséget okozó koronavírus alap szaporodási ráta (R0) értéke körülbelül 2,2-re becsülhető, vagyis egyetlen fertőzött személy átlagosan körülbelül 2,2 másik személyt fertőz meg. Összehasonlításképpen: az influenza R0 értéke 1,3. Mindaddig, amíg az R0 értéke 1,0 alá nem csökken, a járvány tovább terjed, ellenkező esetben a járvány hosszú távon elhal. A tapasztalatok szerint a teszteléssel történő tömeges szűrés és a szociális elkülönítése lassíthatja a járvány terjedését.

A WHO március 17-én kiadott jelentése szerint, a bizonyított betegek esetei alapján, a betegség mintegy 3–4 százaléka végződik halállal, ami jóval magasabb, mint a szezonális influenza 1 százalék alatti halálozási rátája. Az időskorúak és a más betegségben is szenvedők a legveszélyeztetettebbek.

Március 23-án Genfben a FIFA és az Egészségügyi Világszervezet képviselői összefogtak a COVID–19 betegség és a pandémia leküzdésére, ezért egy új figyelemfelhívó kampányt indítottak, amelyet világhírű labdarúgók vezetnek, akik felszólítják a világon élő embereket, hogy tartsanak be öt kulcsfontosságú szabályt cseppfertőzés és a vírus terjedése ellen:

 • -kézmosás
 • -köhögési etikett
 • -az arcot nem szabad megérinteni
 • -az egymástól való kellő fizikai távolságot be kell tartani
 • -aki rosszul érzi magát az maradjon otthon

Az egészségügyi védőfelszerelések beszerzése illetve előállítása lett a prioritás világszerte. Ugyanakkor egyre több kezelési és megelőzési útmutató lát napvilágot. Több ország általánosan szorgalmazza, vagy épp előírja az egészségügyi maszkok viselését is közterületen. A WHO azonban nem ajánlja azzal az indokkal, hogy a nem megfelelő használata hamis védelmet sugall.

A világ számos országában szünetel az oktatás. Legelőször a csoportos rendezvények megtartását tiltották be. Fokozatosan kerültek bevezetésre a rendkívüli állapotok, országonként eltérő szabályozással. Határátlépési és utazási korlátozások vannak érvényben, aminek következtében számos gazdasági ágazat takaréklángon működik, vagy épp szünetelteti tevékenységét (légiközlekedés, turizmus, autógyártás, stb.).

A "Maradj otthon" mottó alatt az utcák kiüresedtek szerte a világon, ellenben egyre több szakvélemény lát napvilágot arról, hogy a szigorú intézkedések súlyosabb kárt okozhatnak a lakosságnak, mint ha egyáltalán nem vezették volna be. Jónéhány elismert tudós pedig amellett foglal állást, hogy eltúlzott az a figyelem, ami a koronavírust követi.

Világviszonylati összegzésben is csökkenő tendenciát mutat a járvány terjedése április második felére. Ennek következtében a kormányok egyre hangsúlyosabban kezdtek dolgozni a gazdaság újraindításának tervein és átlagban május közepétől számítják feloldani a kijárási korlátozásokat. Mindeközben továbbra is fokozott erőfeszítéssel szerelik fel az egészségügyi intézményeket járványügyi megelőző eszközökkel.